12 SUPER potravin - zázračné potraviny
V poslední době se stále častěji mluví o superpotravinách. Touto lákavou nálepkou se označují potraviny, jež v sobě skrývají mimořádné množství zdraví prospěšných látek. Asi nejznámějším případem jsou borůvky, jimž se co do obsahu vitaminu C, antioxidantů a vlákniny nevyrovná žádné jiné ovoce.
Protože neexistuje žádný závazný seznam superpotravin, řadí se mezi ně desítky různých typů ovoce, zeleniny, ořechů i masa. Tady je několik tipů, jak můžete svůj jídelníček obohatit o několik nových superjídel či supernápojů. Jsou mezi nimi i některé neprávem opomíjené a osočované potraviny, které mají ve skutečnosti spoustu báječných vlastností.
Jsou totiž potraviny, které bychom mohli vzhledem k jejich léčivým účinkům nazvat přímo zázračnými. A co se prevence stárnutí týče, prokážou Vám podobnou službu jako omlazující kůra na luxusní klinice. Proč mezi ně patří zrovna žlutá rajčátka nebo krevety?
ŽLUTÁ RAJČATA
I barva zeleniny někdy rozhoduje o kvalitě. Že jsou červená rajčata nabitá lykopenem, který snižuje riziko rakoviny a srdečních nemocí asi tušíte. Víte ale, že oranžová a žlutá ho mají dvaapůlkrát více?
Navíc obsahují takovou formu lykopenu, která se lépe vstřebává. V pokusech, jež dokázaly prospěšnost oranžových rajčat, byly použité plody vypěstované ve skleníku. Stejné účinky patrně mají ale i ostatní podobně zbarvené plody.
Tip: Lykopen se dobře rozpouští v tucích, proto rajčata zakápněte nejlépe olivovým olejem.
VIŠNĚ
Višně, které se přidávají do dortů a zákusků, mají podle posledních studií blahodárné účinky – snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi a zároveň se při jejich konzumaci ukládá v organismu méně tuku. Dosud není známo, proč má právě tento typ ovoce tak prospěšné účinky na lidský organismus, ale výsledky testů mluví jasně.
Tip: Kompotované višně můžete přidat do jogurtů či cereálií. Pomůžou Vám i v období, kdy se intenzivně věnujete cvičení, snižují totiž bolesti svalů.
KAPUSTA
Tato zelenina bývá neprávem podceňována. Její specifickou vůni, která některé lidi odrazuje a jíž vděčí kapusta za svou neoblíbenost mezi dětmi, mají na svědomí blahodárné látky, které pomáhají likvidovat rakovinotvorné buňky. Když kapustu zařadíte do svého jídelníčku alespoň jednou týdně, snížíte tak riziko, že onemocníte rakovinou tlustého střeva. Nejzdravější je zelenina, kterou vypěstujete sami, případně v kvalitě bio, těsně následovaná zmraženou.
Tip: V jejím případě se vyhněte vaření, to by totiž snížilo obsah léčivých látek až o 58%. raději kapustu šest minut poduste na troše olivového oleje.
HOŘKÁ ČOKOLÁDA
Malé množství tmavé čokolády nabité flavonoidy snižuje riziko ucpávání tepen a vzniku srdečních chorob. Pár kostiček tmavé čokolády denně může snižovat tlak stejně efektivně jako některé léky. Navíc Vám zlepší náladu, protože zvyšuje hladinu serotoninu v mozku.
Tip: Při nákupu čokolády sáhněte po tabulce kvalitní čokolády, která obsahuje minimálně 70% kakaa.
KREVETY
Mají jen devadesát kalorií v jedné porci, žádný tuk, ale zato spoustu bílkovin, což z nich činí ideální dietní potravinu. Díky astaxanthinu, který dodává krevetám typické červené zbarvení, příznivě působí na srdce. Navíc v nich najdete spoustu selenu, který zabraňuje vzniku rakoviny, a vitamín D, velice důležitý pro stavbu kostí.
Tip: Krevety před použitím důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Odstraníte z nich až 40% sodíku, díky čemuž budou ještě zdravější.
KÁVA
Káva má temnou pověst, kterou si ne tak úplně zaslouží. Když denně vypijete mezi dvěma až pěti šálky, snížíte tak riziko vzniku cukrovky II. Typu, Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby a některých typů rakoviny. Navíc obsahuje antioxidanty, které chrání Vaši DNA před poškozením.
Tip: Večer pijte kávu bez kofeinu, která nesníží kvalitu Vašeho spánku, ale zároveň obsahuje zdraví prospěšné látky.
HOVĚZÍ MASO
Červené maso Vám žádný dietolog moc nedoporučí. Libové hovězí maso je ale nabité látkami, které působí proti rakovině a pomáhají srdci. Musí se ale jednat o maso krav, které byly krmené trávou. To je totiž mnohem méně kalorické než maso skotu, který dostával jiný typ krmení. Je to tak neocenitelný zdroj železa, s jehož nedostatkem bojuje řada žen.
Tip: Hovězí pečeni okořeňte rozmarýnem a tymiánem. Tyto bylinky totiž snižují až o 87% množství karcinogenů, které vznikají během úpravy při vysoké teplotě.
PISTÁCIE
Zabraňují vzniku cukrovky II. Typu, protože snižují vliv sacharidů na obsah cukru v krvi. Navíc v sobě mají spoustu bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Můžete se jimi ládovat také v obdobích, kdy se cítíte vyčerpaní. Mají v sobě totiž vitamin B6 a měď, což jsou látky, které Vám dodají spoustu energie.
Tip: Pistáciemi můžete nahradit nezdravé chipsy. Vybírejte si ale nesolené ořechy ve skořápce. Protože je budete muset otevírat, sníží se tak pravděpodobnost, že se jimi přejíte.
CELOZRNNÉ CEREÁLIE
když si dáte každý den k snídani celozrnné cereálie, můžete tím výrazně snížit obsah cholesterolu v krvi. Vláknina, kterou obsahují, totiž zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Navíc se po snídani budete cítit plnější a díky tomu si při obědě naložíte na talíř menší porci.
Tip: Vyberte si vločky s nízkým obsahem cukru (maximálně 1g na porci) a dolaďte je přidáním ovoce. Pro tento účel jsou nejvhodnější superzdravé lesní plody, například borůvky či maliny.
KARI
Prý je kořením života. Obsahuje totiž kurkumu, velmi účinný antioxidant, který zabarvuje kari do žluta a dodává mu onu typickou chuť. Je momentálně v hledáčku vědeckých výzkumů, které dokázaly, že preventivně působí proti několika druhům rakoviny i vzniku Alzheimerovy choroby. Vědci zatím ale netuší, v jakém množství bychom měli toto koření konzumovat.
Tip: Vyberte si kari směs s co nejvyšším obsahem kurkumy. Pokud možno ji kombinujte s květákem či kapustou. Právě ve spolupráci s těmito druhy zeleniny je totiž nejúčinnější.
JOGURT
Ne nadarmo byl v 16. století, kdy se dostal z východu do Evropy, považován za lék na zažívací problémy. Většina jogurtů obsahuje dvě živé jogurtové kultury, které podporují střevní mikroflóru. Má relativně nízký obsah tuku a zároveň z něj načerpáte bílkoviny, vápníky i vitaminy skupiny B. A navíc ho můžete jíst na sto různých způsobů – s marmeládou, ořechy, medem, citronovou šťávou, semínky atd.....
Tip: Jogurty si naordinujte po léčbě antibiotiky – obnovíte tak střevní mikroflóru.
ZÁZVOR
Má tu výhodu, že zabírá hned proti několika druhům problémů – žaludečním nevolnostem, plynatosti i nachlazení, a zároveň nemá žádné vedlejší účinky. Příjemným bonusem je i snížení hladiny cholesterolu a zpomalení stárnutí. Toto ostré koření oceňované v asijské kuchyni můžete zkombinovat s drůbežím masem. Máte strach experimentovat? Zahřejte se zázvorovým čajem, který má jemně štiplavou příchuť, anebo si dejte zázvorovou limonádu.
Tip: Při bolesti zubů žvýkejte kousek čerstvého zázvoru a nepříjemné pocity poleví.
Chcete konečně zhubnout?
Stáhněte si jídelníček na hubnutí ZDARMA!
» Chci ZDARMA jídelníček na hubnutí «
Líbí se Vám naše stránky www.JakZdraveZhubnout.cz?